Verliezen
Het Europees kampioenschap voetbal voor mannen is begonnen. Er doen 24 landen mee. In de loop van het toernooi zullen 23 landen verliezen. Maar wat is dat eigenlijk: verliezen?
Het woord verliezen is afgeleid van het Griekse woord lū́ein (λύειν), dat te maken heeft met los, losraken, losmaken, loslaten, verlossen. Ben je ergens van verlost als je het bent verloren? Heeft het tegenovergestelde van verliezen te maken met vasthouden en vastmaken?
Het woord verliezen is ook afgeleid van het Latijnse woord luere, dat te maken heeft met goedmaken, verzoenen, boeten voor, zuiveren, wassen. Maakt verlies dus iets goed? Heeft verlies te maken met fouten maken, met boete doen, met overtreden? Of juist met herstellen, het goede doen, met een schone lei beginnen?
Of is het geen van beide en heeft verliezen gewoon te maken met kwijtraken, zoekraken, met pech? Is verlies iets dat je overkomt? Of kun je het ook bewust organiseren?
Het woord verliezen is ook afgeleid van het Proto-Indo-Europese woord *lewH-, dat te maken heeft met afsnijden, scheiden, ontslaan, de vrijheid geven, bevrijden. Is verliezen een bevrijding? Ontslaat verlies je van iets? Geeft verlies vrijheid?
Dat klinkt mooi: verliezen en vrijheid. Maar is verliezen in de praktijk niet vooral onprettig en pijnlijk? Het verliezen van je geduld, de moed, een baan, een vriendschap, je gezondheid, je geheugen, je dierbaren?
Verliezen is onlosmakelijk met het leven verbonden. Uiteindelijk verliezen we alles. Kun je het daarom maar beter leren, verliezen? Of is verlies niet te leren? Is het iets om te ondergaan en doorstaan? Is verliezen iets wat je doet, voelt, of denkt? Of geen van allen? Of heeft het gewoon te maken met winnen?
Kortom, wat verstaan wij daaronder, verliezen?
} Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
€ 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl (maximaal 20 mensen)
Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0