sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Aandacht

Ik telefoneer met mijn dochter van 18. Het is een prettig gesprek en veel onderwerpen hebben haar interesse. Toch merk ik dat haar aandacht af en toe afdwaalt, ze reageert dan wat secundair (vertraagd). “Wat ben je nog meer aan het doen”? vraag ik, want ik wil graag de aandacht.

Mag ik even je aandacht? Wat vraagt iemand die dit zegt? Hoopt hij dat de ander dan stil is? Wil hij dat de ander echt naar hem luistert? Wil hij dat de ander niets anders doet, of iets voor hem doet? En hoe leert iemand om aandacht te blijven geven aan een ander?

Is aandacht gericht op het waarnemen van de omgeving? Kun je ook aandacht hebben voor meerdere mensen of dingen tegelijk? Met hoeveel aandacht kun je iemand anders tevreden stellen? Hoe lang kun je aandacht voor iets of iemand volhouden?

Heb je alleen aandacht als er om gevraagd wordt of kun je ook vanuit jezelf aandacht voor iemand hebben? Kun je ongewenst gedrag het beste veranderen door er geen aandacht aan te schenken? Hoe kun je aandacht trekken? Door er om te vragen, door iets onverwachts te doen? Heeft het zin om aandacht te vragen?

Wat is aandacht eigenlijk?

   Vrijdag 15 maart 2024
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl (maximaal 20 mensen)

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0