Verstaan
Iemand vraagt je: “Versta je me?” Als je die vraag bevestigend beantwoordt, wat bedoel je dan? Bedoel je met verstaan dat je begrijpt wat de ander zegt of alleen maar dat je hoort wat de ander zegt? En als je een klok hoort slaan, hoor je dat dan alleen maar, of versta je ook iets? Je hoort hem drie keer slaan, maar je verstaat dat het drie uur is?!
Is verstaan zoiets als het interpreteren van en het betekenis geven aan datgene wat je hoort of ziet? Drie slagen van een klok betekent drie uur. Of misschien is het half drie, want er zijn ook klokken die op het halve uur met drie slagen een voorschot nemen op het hele uur. Versta je die drie slagen dan maar half, omdat je niet weet of het half drie of drie uur is? Of versta je het helemaal niet, omdat je het gewoon niet weet?
In hoeverre moet je al voorkennis hebben van zaken om ze goed te kunnen verstaan? Kan je bijvoorbeeld iemand uit een andere cultuur wel echt “verstaan” als je wel de taal begrijpt (de woorden kent) maar onvoldoende culturele kennis hebt m.b.t. die persoon?
Verstaan heeft waarschijnlijk iets te maken met weten en met betekenis. Legt verstaan misschien een verbinding tussen wat je op dat moment waarneemt en wat je hebt opgeslagen in je herinnering? Kun je iets onbekends en nieuws dan eigenlijk niet verstaan? Of heeft verstaan meer te maken met het zoeken en interpreteren van wat je waarneemt, ongeacht of het onbekend en nieuw is?
Wat is dat nou, “verstaan”? Wat verstaan we daaronder?
} Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
€ 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl
Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0