sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Overtuiging

Ik zit vol overtuigingen. Bijvoorbeeld, dat de terugkeer van de wolf goed is voor Nederland. Eerst wist ik het niet zo goed, totdat ik een lezing bijwoonde van een wolvenkenner. En nu ben ik overtuigd: de terugkeer van de wolf is goed voor het herstel van de biodiversiteit in Nederland. Zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Maar ik heb aannemelijke argumenten gehoord en er is ook een zekere wens dat het is, zoals ik denk dat het goed is. Is een overtuiging dan zoiets als ‘beargumenteerd wensdenken’?

Wat is het verschil met begrippen als: geloof, hypothese, veronderstelling of aanname?

We leven natuurlijk in een wereld waarin niets zeker is. En om die onzekerheid enigszins behapbaar te maken formuleren we allemaal schijnbare zekerheden, zoals overtuigingen en geloof en aannames. Ze dienen als zwemvesten in die oneindige zee van onzekerheden.

Maar is een overtuiging nu vooral iets emotioneel ‘weten’, met een garnering van redelijke argumenten? Of is een overtuiging vooral gebaseerd op redelijke argumenten en overbruggen we het kleine beetje resterende onzekerheid gewoon met de beslissing dat het vast is, zoals wij denken en willen dat het goed is?

Wat is dat voor jou, een overtuiging? Wat verstaan wij daaronder?

   Vrijdag 21 april 2023
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0