sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Oplossen

We kennen oplossen van bijvoorbeeld suiker of zout in water. Als die zijn opgelost, lijken ze verdwenen. Ze zitten nog wel in het water, maar je ziet ze niet meer. Geldt dat ook voor het oplossen van een probleem?

Dan zouden bij het oplossen van een probleem de elementen ervan niet zijn verdwenen, maar alleen zijn uiteengevallen, verdund en van vorm veranderd? Wat eerst een kluwen was is nu ontrafeld? Is oplossen dan misschien hetzelfde als losmaken? Of is oplossen meer een vorm van loslaten?

Het oplossen van suiker of zout in water gaat soepeler als het water warm is. Geldt dat ook voor het oplossen van een probleem? Heb je er warmte voor nodig? Of kun je een probleem beter oplossen met een koude, koele houding?

Is ieder probleem oplosbaar? En zijn er standaard oplossingen voor identieke problemen? Is oplossen iets wat je kunt leren? En misschien ook iets waarop je kunt anticiperen? Of is het juist leuk om iets te kunnen oplossen? Willen we liever één probleem dan geen, anders kun je niets oplossen? Of los je liever het probleem op van een ander dan dat van jezelf? Wat is oplossen? Wat verstaan we daaronder?

   Vrijdag 17 maart 2023
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0