sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Vergeten

Iets vergeten zijn kennen we allemaal. Soms schiet het woord je even niet te binnen, al zie je wel voor je wat je bedoelt. Soms heb je er nog een vage notie van, maar echt weten doe je het niet meer. En soms is het volledig weg, en zelfs als een ander het beschrijft komt er nog geen herinnering boven. Vergeten kunnen we dus in allerlei gradaties.

Ook kan je er flink van balen dat je iets bent vergeten, of komt het je juist wel goed uit (gebeurt af en toe in de politiek). Herinneringen kunnen blijkbaar vluchtig zijn, hoewel sommigen nooit meer verdwijnen terwijl je er liever nooit meer aan denkt.

De ene keer is het belangrijk om iets niet te vergeten, de andere keer is het voorval juist volkomen irrelevant. Maar of dat wat uitmaakt voor je geheugen, dat is de vraag!

Je neemt je nog zo voor niet te vergeten en dan doe je het toch. Of doe je dat onbewust? Is vergeten iets dat je overkomt, een weinig bewuste keuze?

Een broeder van het gemene leven (Moderne Devotie) noteerde eeuwen geleden in zijn zakboekje het volgende over vergeten: “De kunst van het vergeten heeft me meestal beter geholpen dan een goed geheugen.” Een zegenrijke kunst noemt hij het vergeten. Enerzijds kan het een last zijn en anderzijds een zegen.

Wat is dat nou toch: Vergeten?

   Vrijdag 21 oktober 2022
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0