sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Ontspannen

De vakantieperiode is weer voorbij. Hopelijk heeft iedereen goed kunnen ontspannen. Maar wat is dat eigenlijk, ontspannen? Moet je er iets voor doen? Zoals de sluiter van een camera pas in werking wordt gesteld als je op de ontspanner drukt. Of moet je er juist iets voor laten? Namelijk: spannen?

Het woord ‘spannen’ is onder andere afgeleid van het Latijnse woord ‘pandere’ wat uitspannen betekent. Een café of restaurant met veel buitenruimte noemen wij een uitspanning. Een plek waar van oorsprong paarden uitgespannen werden en konden rusten tijdens een lange reis. Moet je dus, net als deze voor de wagen gespannen paarden, eerst iets hebben gedaan om te kunnen ontspannen? Betekent ontspannen dus iets opheffen, iets laten terugveren, iets weer slap maken? Of kun je ook ontspannen als je al tot rust gekomen bent?

En is ontspannen hetzelfde als relaxen, niksen en chillen? Of heeft ontspannen meer te maken met vertier, amusement en afleiding?

Tot slot kan de boog niet altijd gespannen zijn. Betekent dit dat ontspannen te maken heeft met het vinden van een balans? Tussen inspannen en rusten, versterken en verslappen, verbinden en loslaten, versnellen en vertragen, waardoor er langzamerhand weer een nieuw evenwicht kan ontstaan?

Wat verstaan wij daaronder, ontspannen?

   Vrijdag 16 september 2022
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0