sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Kracht

Nu alle beperkingen ivm corona zijn opgeheven is het sociale leven weer begonnen. En gaan we met volle kracht weer verder waar we gebleven waren, toch?

Met kracht kun je iets in beweging zetten, iets gedaan krijgen of iemand ergens van overtuigen. Kracht heeft te maken met energie, met invloed uitoefenen.

We zeggen bijvoorbeeld: heb je de kracht om een verleiding te weerstaan? Je bent in de kracht van je leven en als je ouder wordt zal je kracht afnemen. Ook kun je met vereende kracht iets bereiken, samen.

En we spreken van: de kracht van het woord, de kracht van de liefde, van een regeling die van kracht is. Soms gaat het om een regeling die met terugwerkende kracht geldig is. Of we spreken van een stille kracht, een rustig iemand in een groep die niet graag opvalt maar wel veel doet.

Louis Couperus bedoelde in zijn boek De stille kracht, het geheime verzet van de onderdrukte Javaanse bevolking tegen de koloniale onderdrukker. Deze kracht wordt als een onzegbaar mysterie omschreven en zal aan het einde van het boek overwinnen. Henriëtte Roland Holst schrijft een gedicht over de zachte krachten die zeker zullen winnen. Wat bedoelt zij met die zachte krachten?

Wat verstaan we onder kracht?

   Vrijdag 15 april 2022
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 7,50 (voor leden € 5,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0