sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Integriteit

Toen minister Ien Dales jaren geleden het onderwerp Integriteit op de agenda zette in Nederland, zei zij: ‘Een beetje integer kan niet’. Daarmee bedoelde zij dat je integer bent of niet; je kunt namelijk niet ‘een beetje integer’ zijn.

Maar hoe zit het dan met fouten maken? Kan iemand die integer is fouten maken? Dat moet wel kunnen, anders zou niemand integer kunnen zijn, want iedereen maakt fouten. Of is de intentie, de goed wil om geen fouten te maken al voldoende?

Heeft integriteit misschien te maken met ons professionele leven en hoe we ons daarin gedragen? En is het een aantasting van de integriteit van een notaris als hij op het voetbalveld een tegenstander onderuit schopt? Of toch wel? Hangt dat ook af van de manier waarop en de intentie waarmee hij een tegenstander onderuit heeft geschopt? Is integriteit dan toch een relatief begrip? Ofwel zou je toch meer of minder integer kunnen zijn?

De basisbetekenis van het woord integer is: ‘onaangetast’. Maar niets en niemand blijft in het leven onaangetast. Het gaat er natuurlijk om hoe je met die aantastingen omgaat en of je daarvan wel of niet geleerd hebt. Zegt integriteit dan iets over je persoonlijke waarden, dat je oprechte bedoelingen hebt en eerlijk handelt? Is integer zijn soms een soort ongeschondenheid die je verwerft op basis van ervaring? Of is integer zijn juist een ongeschondenheid die je behoudt dankzij een gebrek aan ervaring?

Wat is dat: integriteit?

   Vrijdag 18 februari 2022
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 7,50 (voor leden € 5,00) inclusief 1 koffie/thee
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl (maximaal 8 deelnemers)

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0