Geloven
Geloven heeft een bijzondere plaats in het sokratisch gesprek. Wat wij vertalen als meningen en opvattingen, is in het Grieks pistis. De meest gangbare vertaling daarvan is: geloof. In een sokratisch gesprek lijkt het er om te gaan met behulp van de vragen van anderen voorbij je eigen opvattingen en meningen (geloof) te komen naar inzicht. Staat geloven dus inzicht in de weg? Of heb je geloven juist nodig als stap om tot inzicht te komen? Wat is de relatie tussen geloven en waarheid? En is geloven hetzelfde als een mening of een opvatting hebben?
In de christelijke traditie is geloven een van de zeven deugden. Voor de Grieken zijn deugden dingen die je altijd doet in het algemeen belang. Geldt dat ook voor geloven? Geloof je iets ten behoeve van het algemeen belang? Of is geloven juist iets individueels en doe je het voor jezelf?
Het van Dale woordenboek legt uit dat het woord geloven verwant is aan het woord lief. De oorspronkelijke betekenis van geloven is ‘je iets lief maken’. Is geloven dus iets wat je kunt maken? Kies je er bewust zelf voor? Of overkomt het je eerder en is het iets onvermijdelijks waar je maar aan zult moeten geloven? En wat is de relatie tussen geloven en lief (maken)?
Tot slot kun je zeggen, als je iets niet zeker weet: “Ik geloof het wel, maar ik weet het niet zeker.” Heeft geloven dus met twijfelen te maken, met vloeibaar zijn, met niet (zeker) weten? Of is het omgekeerd en weet je iets juist zeker als je het gelooft en heeft geloven eerder met standvastigheid te maken? Is geloven hetzelfde als aannemen, je onderwerpen, overtuigd zijn, vertrouwen? Of zijn dat toch weer andere begrippen?
Wat verstaan we daar eigenlijk onder: geloven?
} Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
€ 7,50 (voor leden € 5,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl