Gelijkwaardigheid
In de natuur is niets (precies) gelijk. Denk aan twee eikenbomen, die zijn op veel kenmerken verschillend zoals een ander patroon van takken, een andere dikte van de bast etc. Wij mensen maken wel graag dingen gelijk van vorm, zoals spijkers en schroeven, vellen A4 papier, kabelaansluitingen voor computers.
Mensen zelf kunnen we niet gelijk maken, al doet de confectie-industrie anders vermoeden. Ondanks alle waarneembare verschillen, kunnen we aan mensen wel een gelijke waarde toekennen en ze als gelijkwaardig beschouwen.
Maar wat bedoelen we daarmee? Kennen we werkelijk aan iedereen dezelfde rechten toe? Dat lijkt me niet waarschijnlijk, want rechten en bevoegdheden hangen ook samen met de verschillende functies en rollen die ieder vervult. De politieman heeft het recht de verdachte te arresteren, andersom niet. Toch zijn zij als mens gelijkwaardig, maar hoe werkt dat dan in onze samenleving?
Kan er afgesproken worden om gelijkwaardig te zijn? Of zijn het maken van afspraken (gelijke rechten, eenzelfde behandeling) voorwaarde om gelijkwaardigheid te ervaren? Is gelijkwaardigheid iets dat van bovenaf of buitenaf ingezet wordt? Of is het juist een beweging van binnen uit? En begint het dan bij de ander of bij jezelf? Zijn mensen gelijkwaardig door of ondanks de verschillen? En kan gelijkwaardigheid verschillend ervaren worden?
Is gelijkwaardigheid slechts een intentie of komt het ook tot uiting in ons gedrag? Als we ons ervan bewust zijn dat een ander gelijkwaardig is, zijn we dan bijvoorbeeld beleefd tegen de ander of zijn we juist joviaal? Hoe druk je gelijkwaardigheid uit naar een ander mens?
Wat is dat, gelijkwaardigheid? Wat verstaan we daaronder?
} Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
€ 8,00 (voor leden € 6,00) inclusief 1 koffie/thee (betalen kan via Tikkie)
Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl
Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0