Leren
“We moeten leren leven met Covid”, stelt de arts Diederik Gommers. Maar wat is dat eigenlijk: leren? Moet je er iets voor doen, zoals het gezegde ‘al doende leert men’ ons lijkt te vertellen? Of kan het ook vanzelf gaan en zal de tijd het leren?
Het woord ‘leren’ komt uiteindelijk van het Proto-Indo-Europese woord *leys- dat ‘het volgen van een spoor’ betekent. Moet er dus eerst een spoor gemaakt worden om te kunnen leren? Is het maken van sporen dan geen leren? Kun je alleen maar leren door te volgen? Of leer je ook door te leiden, denkend aan de Amerikaanse natuurkundige Richard Feynman die vond dat de beste manier om iets te leren is door het aan iemand anders uit te leggen?
In een gesprek met een in filosofie geïnteresseerde toerist in Athene, een zekere Meno, onderzoekt Sokrates wat deugd is. Op een gegeven moment stelt Meno een prachtige vraag: “Hoe kun je nu zoeken naar iets waarvan je niets weet? En stel dat je het toch te pakken krijgt, hoe kun je dan weten dat je het juiste te pakken hebt, als je er immers niets van weet?” Sokrates antwoordt dat hij eens van wijzen heeft gehoord dat de menselijke ziel ‘alwetend’ is en dat leren in feite niets anders is dan herinneren van wat al geweten wordt. Kun je dus alleen maar leren wat je al weet? Hoe zit het dan met wat je niet weet? Kun je dat nooit leren? En is leren hetzelfde als studeren, onderwijs volgen, bedreven worden, iets ontdekken? Of zijn dat toch weer andere begrippen? Wat verstaan we daar eigenlijk onder: leren?
} Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
€ 7,50 (voor leden € 5,00)
Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl