sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Consequent zijn

Een minister treedt af nadat de Tweede Kamer haar beleid heeft afgekeurd. Voor haar was dat consequent: afkeuring leidt tot aftreden. Een andere minister deed dat niet. In de pers werd dat nogal eens inconsequent genoemd: twee politici trekken een andere conclusie uit eenzelfde gebeurtenis. Kan iets wat voor de één consequent is, voor een ander inconsequent zijn? Of is het gewoon een politieke afspraak: afkeuring hoeft niet per se tot aftreden te leiden? En als de tweede minister uiteindelijk, na het rumoer in de pers, toch ook aftreedt, is zij dan consequent of juist inconsequent?

Is consequent zijn dan eigenlijk maar een subjectief waarde-oordeel van ons?

Vluchtelingen die gevaar lopen in oorlogsgebieden, zijn welkom in Nederland. Zijn wij daar consequent in, wanneer er heel veel komen? Er zijn nog wel een paar landen waarvan de inwoners gevaar lopen en liever in Nederland zouden zijn. Of kun je dan ook een ‘beetje’ consequent zijn? Of is dat een contradictio in terminis?

Betekent consequent zijn handelen naar je beginselen? En zijn die beginselen dan enigszins rekbaar? Of is er ook een absolute vorm van consequent zijn?

Wat is dat eigenlijk: consequent zijn?

   Dinsdag 9 november 2021
}   Van 14:00 tot 17:00 (inloop vanaf 13:45)
   Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18
   € 7,50 (voor leden € 5,00)
   Aanmelden via onderstaand formulier of via info@sokratischcafedeventer.nl

Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0