sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Humor

“Wie het laatst lacht, heeft misschien geen gevoel voor humor.” Aldus de Vlaamse schrijver Paul Jacobs. Maar wat is dat eigenlijk: humor?

Humor komt van het Latijnse woord (h)umor dat ‘vloeistof’ of ‘vocht’ betekent. Denk bij voorbeeld aan het woord humide. Of een humidor, een kistje om sigaren in te bewaren onder de juiste omstandigheden.

Geldt dat ook voor humor, dat het de juiste omstandigheden moet hebben? Heeft humor dus te maken met de klassieke deugd maat houden? Jezelf afstemmen op de omgeving?

Of is het omgekeerd, dat humor juist de gang van zaken in je omgeving doorbreekt? Dat je de ander verrast? Heeft humor dus eerder te maken met de klassieke deugd moed? Een drempel nemen? Je mond open durven doen?

Nog even over die ‘vloeistof’. In de tijd van Sokrates heerst de opvatting dat de vier lichaamsvochten, de vier humors (bloed, slijm, gele gal en zwarte gal), in hun onderlinge verhouding de fysieke en geestelijke toestand van de mens bepalen. Bij een verkeerde samenstelling ben je ‘niet humoristisch’ en kun je zelfs ziek worden. Wat is dan het medicijn? Juist: lachen. Vandaar ook de termen humeurig, geestig, en zwartgallige humor.

Maar is humor dan hetzelfde als lachen? Als geestig, vrolijk, of grappig zijn? Of zitten daar nog verschillen tussen? En wat is eigenlijk het tegenovergestelde van humor? Is dat ernst, serieusheid? Of eerder verdriet? Want soms moet je huilen (vocht) van het lachen. Begint gevoel voor humor dus, zoals Toon Hermans zei, met gevoel voor verdriet? Of heb je juist een slim verstand nodig voor humor? Wat verstaan we daaronder: humor?

   Dinsdag 8 september 2020
}   Van 13:30 tot 16:30 (inloop vanaf 13:15)
   Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4
   € 10,00 (voor Vrienden gratis)
   Aanmelden via marketing@geertgrootehuis.nl (maximaal 6 deelnemers)
Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0