sokrates, gebeeldhouwd door w. v. casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x onder licentie cc by-nc-sa 2.0

Gelijkwaardigheid

In de natuur is niets gelijk. Ook twee eiken zijn heel verschillende bomen; ze hebben een ander patroon van takken, een andere dikte van de bast etc. Zelfs twee wilde bramen zijn niet gelijk; niet van kleur of grootte, en ook niet van moment waarop ze rijp zijn.

Wij mensen maken voor het gemak dingen gelijk van vorm, zoals spijkers en schroeven, vellen A4 papier en kabelaansluitingen in onze laptops en telefoons. Mensen kunnen we niet gelijk maken, want mensen zijn nu eenmaal heel verschillend, met een eigen stem, gezichtsuitdrukking, wijze van lopen etc. Maar we kunnen mensen wel als gelijkwaardig beschouwen. Ondanks alle waarneembare verschillen, kunnen we aan alle mensen een gelijke waarde toekennen en ze als gelijkwaardig beschouwen.

Maar wat bedoelen we daarmee? Kennen we dan aan iedereen dezelfde rechten toe? Dat lijkt me niet waarschijnlijk, want rechten en bevoegdheden hangen ook samen met de verschillende functies en rollen die ieder vervult. De veerman op de pont heeft het recht de gashendel te bedienen en de passagiers niet. Toch zijn zij als mens gelijkwaardig, maar wat bedoelen wij daar dan mee? Is gelijkwaardigheid slechts een intentie in ons gedrag, of komt het ook tot uiting in ons gedrag. Als we ons bewust zijn dat een ander gelijkwaardig is, zijn we beleefd tegen de ander of zijn we dan juist joviaal? Wat is dat: gelijkwaardigheid? Wat verstaan we daaronder?

   Dinsdag 13 oktober 2020
}   Van 13:30 tot 16:30 (inloop vanaf 13:15)
   Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4
   € 10,00 (voor Vrienden gratis)
   Aanmelden via marketing@geertgrootehuis.nl (maximaal 6 deelnemers)
Foto: Sokrates, gebeeldhouwd door W. V. Casey in 1950 en gefotografeerd door lentina_x, onder licentie CC BY-NC-SA 2.0